Wat kan een samenwerkingsverband doen om te blijven leren?

  • Wees alert en vraag herhaaldelijk of ouders en leerlingen goed bediend worden. Realiseer je daarbij dat klagen soms moeilijk gevonden wordt en dat je moet doorvragen om te achterhalen of het goed gaat.
  • Haal klachten uit de sfeer van verwijt, Bedank de indiener ervan en zorg voor een snelle afhandeling. Laat de klagende partij ook weten wat er met de klacht gebeurd is.
  • Laat leraren merken dat vergissingen onvermijdelijk zijn en dat ze de brandstof vormen voor verdere verbetering van de school of het samenwerkingsverband.
  • Handel grote blunders en kwalijke fouten zo snel mogelijk af. Volle openbaarheid – zoals in de media – maken dat ingewikkeld. Het organiseren van goed toezicht maakt het mogelijk fouten achter de schermen af te handelen, zonder dat dit onzorgvuldig wordt.
  • Installeer een Kafkaknop waar iedereen die last heeft van bureaucratie op kan duwen en zijn/haar verhaal kwijt kan. Zo verlaag je de drempel om met suggesties voor verbetering te komen.
  • Maak jaarlijks een grote schoonmaak van ongebruikte regels of regels die onnodig belemmerend werken. Dit is het moment om samen met leraren, ouders en leerlingen alle klachten op een rijtje te zetten en te kijken wat de klachten zeggen over de inrichting van het systeem. Wat niet gebruikt wordt, kun je missen en wat te veel wrijving oplevert, dien je aan te passen.

Citaat Leraar voortgezet speciaal onderwijs: “Voorheen waren het de orthopedagoog, remedial teacher en intern begeleider die het handelingsplan dicteerden. Van bovenaf, vanuit de professional gezien. Maar we liepen daarin vast. Het werkte niet voor elk kind. Bij het individuele plan staat het kind veel meer centraal: het OPP is nu veel meer een levend document, waar iedereen die betrokken is bij het kind bij kan. Het is minder een “dossier”. De leraar heeft meer ruimte om te bewegen, om bij te sturen.”

Reageer op de publicatie

Velden met een * zijn verplichte veldenNaam *

Emailadres

Wat staat er op deze afbeelding? captcha

Essay Passend Onderwijs

Essay Passend Onderwijs

oktober 2014

 

Schrijf mee aan het theorieboek en werkboek Passend Onderwijs. Reageer op de publicatie, geef uw ideeën, aanvullingen! 

 

Contact Marit Lüschen

Download onze publicaties

kafkabrigade logo

Laatste reacties

Actueel: essay passend onderwijs

essay passend onderwijs kafkabrigade