7. Net werken in netwerken

Veel van de samenwerking in het passend onderwijs wordt in de vorm van ketens en netwerken gedaan. Zelfstandige instellingen maken afspraken over samenwerking zonder dat ze fuseren of dat op voorhand duidelijk is wie het voor het zeggen heeft. Dit heeft twee belangrijke voordelen:

  1. Flexibeliteit: relatief gemakkelijk aanpassen aan nieuwe omstandigheden. Ketens kunnen zo zelf ook tijdelijk zijn: als de klus geklaard is, verdwijnen ze weer.
  2. Niet permanent dus een bewuste keuze tot samenwerking. Anders gezegd: je bent niet tot elkaar veroordeeld, maar je kiest voor elkaar en dat zorgt voor een hechtere band. In passend onderwijs zijn de samenwerkingsverbanden geformaliseerd. Er is netwerkvorming, maar tegelijk ook formele vastlegging, al varieert dit per verband. Rondom de samenwerkingsverbanden bestaan of ontstaan netwerken van partijen die willen samenwerken.

Een collega moest zijn hoogbejaarde moeder uitleggen dat netwerken een belangrijk deel van zijn werk was. Zijn moeder sprak toen de historische woorden: ‘ik heb altijd al gezegd: niet knoeien maar net werken!’ Een belangrijke wijsheid: in netwerken zijn zorgvuldige omgangsvormen essentieel.

Reageer op de publicatie

Velden met een * zijn verplichte veldenNaam *

Emailadres

Wat staat er op deze afbeelding? captcha

Essay Passend Onderwijs

Essay Passend Onderwijs

oktober 2014

 

Schrijf mee aan het theorieboek en werkboek Passend Onderwijs. Reageer op de publicatie, geef uw ideeën, aanvullingen! 

 

Contact Marit Lüschen

Download onze publicaties

kafkabrigade logo

Laatste reacties

Actueel: essay passend onderwijs

essay passend onderwijs kafkabrigade